Katsomo

Sata vuotta teatteria Tarmon salissa

Vuonna 1902 rakennetun Tarmon talon sali on nykyisessä asussaan pääosin peräisin 1960-luvulta, jolloin näyttämön aukkoa suurennettiin ja nykyiset funkis-tyyliset valaisimet hankittiin salin kattoon. Samalla suljettiin salin takaseinässä olevat ovet, joista pääsi samassa tasossa olleeseen vaatesäilytykseen. Lattiaan puhkaistiin aukko, josta tulivat portaat ylös suoraan uudesta alakerran eteisaulasta.

Monipuolinen teatteritekniikka on kuitenkin muuttanut tilan ilmettä valonheittimien ja äänentoiston parantuessa. Lisäksi on rakennettu ääni- ja valoparvi salin takaosaan vuonna 1992, teatterin täyttäessä 90 vuotta.

Katsomoon mahtuu kaikkiaan 150 henkeä. Toisinaan on käytössä ns. takanäyttämö, jolloin estradina toimii katsomon takaosa ja katsojat istuvat salissa väärin päin. Tällöin osa katsojista on "oikealla" näyttämöllä, osa salissa ja osa näiden puolivälissä olevalla tasolla. Tässä vaihtoehdossa on paikkamäärä vain 100, mutta se mahdollistaa osittain nousevan katsomon. Etenkin koko perheen näytelmissä tämä on tärkeää.

Osassa esityksiä paikat ovat numeroituja. Ensi- ja toiset illat, samoin osa muista esityksistä numeroidaan. Tilausnäytökset ovat aina numeroimattomia.

Katsomokartat ovat nähtävissä oheisissa tiedostoliitteissä.

LiitetiedostoKoko
tarmonkatsomo.pdf19.79 KB
tarmonkatsomo2.jpg103.16 KB