Ohjelmisto

Mitä tarkoittaa "repertuaariteatterin ohjelmisto"?

Repertuaariohjelmistossa on aina monenlaisia esityksiä saman kauden aikana. Ohjelmisto valitaan siten, että kauden näytelmillä on yhteinen linja, mutta tehdään eri teatteritaiteen lajien produktioita. Lajeja ovat esimerkiksi komedia, tragedia, farssi, musikaali, lastennäytelmä, monologi tai jännitysnäytelmä.

Kuka valitsee esitettävät näytelmät?

Pääsääntöisesti homma toimii niin, että tuottaja ja teatterinjohtaja etsivät jatkuvasti uusia näytelmiä, joita luetaan - ja pohtivat yhdessä sopivia produktioita ohjelmistoon otettavaksi. He tekevät etukäteen ehdotuksen koko kauden ohjelmistosta teatterin johtokunnalle, joka päättää viime kädessä ohjelmavalinnoista.

Voiko mitä tahansa näytelmiä esittää?

Ei valitettavasti voi. On paljonkin rajoituksia. Näytelmän pitää olla teknisiltä ratkaisuiltaan teatterille sopiva ja miehitys pitää voida tehdä teatterin vapaana olevista näyttelijöistä, ellei sitten hankita talon ulkopuolista väkeä mukaan. Myös tekstin oikeudet saattavat maksaa niin paljon, ettei meillä ole taloudellisia resursseja siihen. Kaikkiin näytelmiin ei saa esityslupaa, joten niitä ei voi esittää ollenkaan. Lupia myöntävät näytelmätekstien oikeuksien omistajat, joita Suomessa ovat mm.

Syndikera innehåll